Vrede in Midden-Oosten afhankelijk van water
2010-03-23
March 23, 2010

Vrede in Midden-Oosten afhankelijk van water

Eיn van de voorwaarden voor stabiele vrede in het Midden-Oosten is duurzaam waterbeleid. Die stelling staat centraal op 17 april 2010 tijdens de presentatie van projecten van Friends of the Earth Middle East (FoEME) bij De Levante, instituut voor kunst en cultuur van de Oriכntaalse wereld. De presentatie wordt gegeven door de drie directeuren van FoEME, Munqeth Mehyar (Jordaniכ), Gidon Bromberg (Israכl) en Nader Al-Khateeb (Palestina), die in 2008 door TIME Magazine zijn geכerd als Heroes of the Environment. FoEME was in 2009 winnaar van de Skoll Award voor maatschappelijk ondernemerschap.

De bijeenkomst vindt plaats op 17 april 2010 en start om 20:30 uur met muziek en een klein buffet (de lezing start om 21:30 uur). De locatie is De Levante, Hobbemastraat 28 (hoek Hobbemastraat / Hobbemakade), Amsterdam. De toegang is gratis. Reserveren kan door een e-mail te sturen aan reserveren@delevante.org.

FoEME is een unieke organisatie waarin Jordaanse, Palestijnse en Israכlische milieuactivisten samenwerken. FoEME bouwt aan een fundament voor vrede door duurzame ontwikkeling en milieubewustzijn. Activiteiten gaan van kleinschalige projecten zoals regenopvang tot het hergebruiken van grijs water en verdelen van water tussen mensen onderling en tussen mensen en natuur.

FoEME weet uit 16 jaar ervaring dat grensoverschrijdend waterbeheer inderdaad een katalyst kan zijn voor vrede. “Ondanks de grote politieke instabiliteit in het Israכlisch-Arabisch conflict lukt het om op het gebied van waterbeheer voortgang te boeken vanuit het besef dat we onze watervoorraden delen en dat we dus van elkaar afhankelijk zijn voor het behoud van dit zeldzaam en kostbaar natuurlijke rijkdom. Samenwerking is hierbij noodzakelijk voor zelfbehoud.” Gidon Bromberg.

Friends of the Earth Middle East wil de discussie over de invloed van waterbeheer op de vredesonderhandelingen aanzwengelen. Doel is om het publieke bewustzijn over de rol van verantwoord milieubeleid op duurzame vrede in het Midden-Oosten te vergroten יn de joodse gemeenschap en de moslimgemeenschap bijeen te brengen.

Meer informatie vindt u op: www.foeme.org en www.delevante.org.
Download het beeldmateriaal [1.2MB]

FoEME onderschrijft de Earth Charter, waarin de verbinding wordt gelegd tussen ecologische integriteit en sociale en economische rechtvaardigheid. Het zijn vrede democratie en geweldloosheid die samenwerking zullen bevorderen in het Midden Oosten.